Sunday, May 22, 2011

Lamo xkelih muko demo...

Sunday, May 22, 2011 Posted by: Maryam Kamal 7 comments

Assalamualaikum wbt.

Mukaddimah


Senyak sunyi jah deh belog nih....


Maahla deh. Buke sengajo. Ambo pun yakin sangat, takdopla ore follow sangat belog ni. Cumanya, ambo ingak lagi, belog ni maujud denga kerjasamo ambo nga Shu. At least, ado la kenange antaro ambo nga dio ;) Romantik dop?


Kalu perase la, budok2 SPM gege di FB loni.. update gotu goni.. Mostly, rama hok dok kecek pasal IPTA masing2.. Ore tu nak gi matrik, ore ni nak gi U.. Insya ALLAH, xlamo lagi, ambo dan Shu pun ake gi jugok, meninggalke bumi Klate ni, demi menuntut ilmu. Ceh. Bajet! :D

Menuntut Ilmu

Merujuk kepada sebuah hadis yang begitu popular, yang diriwayatkan dari jalan Abu 'Atikah Al Bashri daripada Anas bin Malik,

' Uthlubul ilma walaww bisshiin' ~ Tuntutlah ilmu hingga ke negeri China.

Walaupun ada pendapat yang mengatakan hadis ini batil dan tidak sah berhujah dengannya oleh kerana beberapa sebab, (rujuk SINI ) , tapi kalu sep demo perasae, hadis ni femes dan acapkali digunakan dale urusan hok melibatkan pendidike. Kea? Bakpo negeri China? Sebabnya, jakk daripada jame dulu lagi, China ni maju dan mendahului negara lain. Teknologi dia cepat. Bahkan pahh ko hari ni, China mendominasi ekonomi. Banyok kea bare-bare hok kalu kito kelih, mesti ada frasa : Made in China . Memela ekonomi dunia berpusat di AS, tapi China merupakan penyumbang utama. Even bare-bare di Mekoh pun blana kona bare China.. Sebab tu la Nabi suruh ngaji pahh ko China. Supaya umat Islam bulih cekap dea jugok maju supo ore di China nuhhh.

Pengorbane Ngaji

Ngaji ni, mestila menuntut pengorbane. Mana bulih, dok neghak sene lene dumoh, xwak gapo satu, tapi nak ngaji. Bulih nok ngaji gitu pungg. Tapi, xkeno la.. Ngaji ni, uke stakat keno korbe reto pitih, tapi korbe maso, tenago dea jugok keingine. Kalu perase, banyok benda hok terpakso kito xbuat semato-mato sebab nak menjaga ilmu hok kito ado. Ambo ambik contoh, kalu ore ngapa Qure, xleh make mugo mase2.. sebab nati daya ingatan kure.. Brehi xbrehi, keno make sokmo woh tamar nga buah jabek.. Menguatkan minda :)

Mok ayoh pung, dea anok2 sebut nk ngaji, ambo raso tadop doh mok ayoh xwi anok2 ngaji.. Mesti mok ayoh akea usaha gano2 jugok nak suh wi anok2 dea ngaji. Nak suh anok2 berjayo capai cito2.. Bia keno kijo kuat pung, asal bulih pitis untok wi ko anok2 nak ngaji.. Maka, anok2 pung seharusnya jange la wat kenak ko pitih hok mok ayoh wi.. Bia la sene ko susoh nak bulih pung.. Tapi keno ingat, mok ayoh wi pitih tu buke free.. Mok ayoh wi pitih denge harapae supaya anak2 ngaji sungguh2..

Jadinyo, kalu demo demo hok bulih sambung ngaji di tepat jauh tu, biasola kalu kena tinggal mak ayoh n kapung halame smeta.. Smeta tak smeta, bertahun-tahun la jugok, deh? Tapi takpo la.. Nati demo kelik denga ilmu penuh di dada, insya ALLAH.. demo ake tulong pulok kapung demo supaya lebih maju! Insya ALLAH.

Jago Imej

Dea ngaji jauh-jauh tu, jagola maruah sebagai ore Klate. Maahla oyak, tapi biasonyo kalu ore Klate gi luar, maksud ambo gi ke negeri2 lain, skalonyo ore ake ingat imej Tuk Guru. Meme pung. Xkira la demo ija ko biru, tapi kalu demo ore Klate, skalonyo imej Tuk Guru tu meme lekat nga demo. Jadi, jagola peribadi. Jago hati. Buke jago diri sajo. Kito wat molek, insya ALLAH imej Tuk Guru dea Islam akan terpelihara. Kalu kito brona, bukea stakat kito ore kelih huduh, Tuk Guru dan Islam pun akan tercalit noda jugak. *perghhh! ayattt! :D

Penutup

Daripada Ali bin ABi Talib r.a berkata, telah bersabda Rasulullah SAW, "Orang yang paling baik itu ialah orang yang alim. Jika ia diperlukan maka ia akan memberi manfaat kepada orang lain. Dan jikalau ia tidak diperlukan, maka ia akan mencukupkan dirinya (tidak menyusahkan orang lain)." ~ Hadis riwayat Razain.

Meh, samo-samo jadi ore alim? :)

Insya ALLAH.

Wallahu'alam. Wassalam~

7 comments:

Anonymous said...

Every weekend i usеd to go to see this site, as і wіsh fοг enjoуment, since this this ѕitе conations genuіnely рlеasаnt
funnу stuff too.
My page :: loans for bad credit

Anonymous said...

I am regular rеader, how aгe you everybody? This
articlе posted at this sitе іs gеnuinеly good.
My page :: 1 month loan

Anonymous said...

Ηello! I've been following your blog for a while now and finally got the bravery to go ahead and give you a shout out from Dallas Texas! Just wanted to tell you keep up the great job!

Here is my webpage; Eternity rings
Also see my site: Eternity rings

Anonymous said...

This post is pricеless. Wherе cаn
I fіnd οut moгe?

Ѕtop by my weblog :: fast payday loans
Also see my site > fast payday loans

Anonymous said...

Thank yοu for shаring youг
info. I truly aрpгeciate your effortѕ
and I wіll be waitіng for your furtheг
ρost thаnk you once аgain.

Fеel free to vіѕit mу blog post Engagement Rings

Anonymous said...

I am reаlly pleased to glаnce at thіs blοg ρoѕts which contаins
tons of useful factѕ, thanks foг providing these informatіon.



Αlso visit mу blog рost: payday loans
My page > payday loans

ahmad nasruddin said...

allah...
brapa tahun tak bukak ..

-2015-

 


2009 K.A.M.I. All rights reserved.
Powered by Beta Templates and Blogger.
Template and Icons by DryIcons.com