Sunday, May 22, 2011

Lamo xkelih muko demo...

Sunday, May 22, 2011 Posted by: Maryam Kamal 7 comments

Assalamualaikum wbt.

Mukaddimah


Senyak sunyi jah deh belog nih....


Maahla deh. Buke sengajo. Ambo pun yakin sangat, takdopla ore follow sangat belog ni. Cumanya, ambo ingak lagi, belog ni maujud denga kerjasamo ambo nga Shu. At least, ado la kenange antaro ambo nga dio ;) Romantik dop?


Kalu perase la, budok2 SPM gege di FB loni.. update gotu goni.. Mostly, rama hok dok kecek pasal IPTA masing2.. Ore tu nak gi matrik, ore ni nak gi U.. Insya ALLAH, xlamo lagi, ambo dan Shu pun ake gi jugok, meninggalke bumi Klate ni, demi menuntut ilmu. Ceh. Bajet! :D

Menuntut Ilmu

Merujuk kepada sebuah hadis yang begitu popular, yang diriwayatkan dari jalan Abu 'Atikah Al Bashri daripada Anas bin Malik,

' Uthlubul ilma walaww bisshiin' ~ Tuntutlah ilmu hingga ke negeri China.

Walaupun ada pendapat yang mengatakan hadis ini batil dan tidak sah berhujah dengannya oleh kerana beberapa sebab, (rujuk SINI ) , tapi kalu sep demo perasae, hadis ni femes dan acapkali digunakan dale urusan hok melibatkan pendidike. Kea? Bakpo negeri China? Sebabnya, jakk daripada jame dulu lagi, China ni maju dan mendahului negara lain. Teknologi dia cepat. Bahkan pahh ko hari ni, China mendominasi ekonomi. Banyok kea bare-bare hok kalu kito kelih, mesti ada frasa : Made in China . Memela ekonomi dunia berpusat di AS, tapi China merupakan penyumbang utama. Even bare-bare di Mekoh pun blana kona bare China.. Sebab tu la Nabi suruh ngaji pahh ko China. Supaya umat Islam bulih cekap dea jugok maju supo ore di China nuhhh.

Pengorbane Ngaji

Ngaji ni, mestila menuntut pengorbane. Mana bulih, dok neghak sene lene dumoh, xwak gapo satu, tapi nak ngaji. Bulih nok ngaji gitu pungg. Tapi, xkeno la.. Ngaji ni, uke stakat keno korbe reto pitih, tapi korbe maso, tenago dea jugok keingine. Kalu perase, banyok benda hok terpakso kito xbuat semato-mato sebab nak menjaga ilmu hok kito ado. Ambo ambik contoh, kalu ore ngapa Qure, xleh make mugo mase2.. sebab nati daya ingatan kure.. Brehi xbrehi, keno make sokmo woh tamar nga buah jabek.. Menguatkan minda :)

Mok ayoh pung, dea anok2 sebut nk ngaji, ambo raso tadop doh mok ayoh xwi anok2 ngaji.. Mesti mok ayoh akea usaha gano2 jugok nak suh wi anok2 dea ngaji. Nak suh anok2 berjayo capai cito2.. Bia keno kijo kuat pung, asal bulih pitis untok wi ko anok2 nak ngaji.. Maka, anok2 pung seharusnya jange la wat kenak ko pitih hok mok ayoh wi.. Bia la sene ko susoh nak bulih pung.. Tapi keno ingat, mok ayoh wi pitih tu buke free.. Mok ayoh wi pitih denge harapae supaya anak2 ngaji sungguh2..

Jadinyo, kalu demo demo hok bulih sambung ngaji di tepat jauh tu, biasola kalu kena tinggal mak ayoh n kapung halame smeta.. Smeta tak smeta, bertahun-tahun la jugok, deh? Tapi takpo la.. Nati demo kelik denga ilmu penuh di dada, insya ALLAH.. demo ake tulong pulok kapung demo supaya lebih maju! Insya ALLAH.

Jago Imej

Dea ngaji jauh-jauh tu, jagola maruah sebagai ore Klate. Maahla oyak, tapi biasonyo kalu ore Klate gi luar, maksud ambo gi ke negeri2 lain, skalonyo ore ake ingat imej Tuk Guru. Meme pung. Xkira la demo ija ko biru, tapi kalu demo ore Klate, skalonyo imej Tuk Guru tu meme lekat nga demo. Jadi, jagola peribadi. Jago hati. Buke jago diri sajo. Kito wat molek, insya ALLAH imej Tuk Guru dea Islam akan terpelihara. Kalu kito brona, bukea stakat kito ore kelih huduh, Tuk Guru dan Islam pun akan tercalit noda jugak. *perghhh! ayattt! :D

Penutup

Daripada Ali bin ABi Talib r.a berkata, telah bersabda Rasulullah SAW, "Orang yang paling baik itu ialah orang yang alim. Jika ia diperlukan maka ia akan memberi manfaat kepada orang lain. Dan jikalau ia tidak diperlukan, maka ia akan mencukupkan dirinya (tidak menyusahkan orang lain)." ~ Hadis riwayat Razain.

Meh, samo-samo jadi ore alim? :)

Insya ALLAH.

Wallahu'alam. Wassalam~

Wednesday, January 19, 2011

Dari Ibrahim bin Adham (^_^)

Wednesday, January 19, 2011 Posted by: Dandelion 0 comments

Seseorang tidak akan mencapai darjat kesolehan kecuali melalui enam rintangan:
~menutup pintu kemuliaan membuka pintu kehinaan
~menutup pintu kenikmatan membuka pintu kesukaran
~menutup pintu istirahat dan membuka pintu perjuangan
~menutup pintu kekayaan dan membuka pintu kemiskinan
~menutup pintu angan2 dan membuka pintu persiapan menghadapi mati
Same2 kita renungkan ye blako.....~

Monday, November 08, 2010

Nak cari mano lagu ni mo, awe weii??

Monday, November 08, 2010 Posted by: Maryam Kamal 0 comments

Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum wbt.

Kelate mene Piala Malaysia.
Haha.
Maahla lambat,
tapi supo oghe putih kato,
better late than never.
Dihh?
:)

Ambo ajatnya malah nak kecek banyok.
Malah jugak nak share gamba Piya ko, Indra ko, Annuar Musa ko..
Cuma, nok tunjuk gamba ni jah ko pok2 demo..
Sleke laa kelih..


Ni gamba masa KAFA tunjuk Piala Malaysia hok Kelate buleh ko sulte Kelate lepas 89 tahun dok tunggu. Akhirnya sapa jugok di bumi Kelate ni, pada masa pemerintahan Sultan Faris Ke-V. 

Tok tahu la bakpo, tapi ambo suko panggil sulte baru ni dengan nama baginda. Tengku Faris. Sedap jahh bunyi... :)

Oghe putih ado jugok kato,
a picture worths thousand words.

Tapi sikit jah ambo nak kato sini,

nak cari mano lagu ni mo, awe weii?

Pehe x maksud ambo?

Nak cari mano sulte hok pakai pioh gi dinner di hotel?
Renaissance pulok tu!

Nih..
tgk hok nih pulok..


Hensem kea sulte Kelate?
Beriman jahh napok.
Sejuk ngelih..
Jazakallah..

Kecek pasal ore blake baginda pulok.
Hoh, hok paka jubah tu!
Tu lah Tengku Mahkota Kelate!

Adik kakok abe pok cik mok cik tok mek...
Acu oyak ko ambo,
kerabat mano masuk hotel pakai jubah?
Heh??

Allahuakbar!

Entry ni ambo tulih bukea nok kato xbrehi dengan pakaian Sultan Muhammad Ke-V denga Tengku Mahkota tu..

tapi nak oyaknyo...

AMBO BANGGO,
sulte negeri ambo dressing gitu gi dinner di hotel.

Nok cari hok mano lagu ni mo, awe weiii????

Jadi, 
kepada sapo2 hok slamo kenin takut bena denga pioh,
sakk takut dohla..

Sebabnyo,
kalu sulte pun bulih paka pioh gi hotel,
xkea kito xleh?

Bia lah ore nak ngata pun!

Kalu style moondance gemulah Michael Jaxkson bulih tiru,
style Hillary Duff makaiiye bulih tiru,
style Inul Daratista joget pun bulih tiru,

xkea paka pioh gi function xleh tiru?

Demo pikirla sndri!

Daulat tuanku!
Selamatlah Kelantanku.
:)

Sekian, wassalam.

p/s: gapo2 terkasar bahasa ambo mitok maahla. mitok maah sokmo ni molep, jange ego sangat sapa salah sndri pun tunggu ore lain mai mitok maah nga kito. kaba ko diri getek!

p/s 2 : Pasal Erra Fazira tulis status kat FB dio kaitkan team bola Kelate masa Piala Malaysia baru nihh, bakpo ore Klate nak marah sangat sapa bukak FB baru suh Erra mitok maah nga ore Kelate? Lek2 la weiii.. Gura jahh tuh.. Jange temper sangat.. Buruk namo Kelate jugok. Sobarla.. ingat Allah, ingat Nabi, ingat Tok Guru.. Jange wat malu pok kito!

Wednesday, October 13, 2010

Loghat Kelate + Bahasa Melayu...

Wednesday, October 13, 2010 Posted by: Dandelion 0 comments


Assalamua'laikum w.b.t.. Walaupun kawe tahu blog nie takdop orang baco doh semenjak ditinggalkan oleh dua orang tuan sebenar punyer blog ~maryam dan shu~ tetapi seperti biasa prinsip kawe tidak kira apa terjadi kawe akan kekal hanya pada yang satu. Kawe bukan hipokrit mahupun curang. Hahahahaha.

Takpolah, ya, begitulah hakikatnyo kehidupan suka berpaling tadah tetapi masih bertanya orang lain kenapa berpaling tadah sedangkan diri tidak ingat akan kepalingan tadahan yang dilakukan. ~hehehe,broken punyo bahasa melayu kawe~ Admin2 yang lain kawe tidak tahu apa yang telah berlaku kepada mereka tetapi insyaallah sihat2 blako.

Baiklah, berbalik pada tajuk di atas, kawe dengan suke atinya tanpa meminta izin tuan punyer blog ini mengumumkan bahawa mulai hari ini blog ini akan ditulis dalam 2 versi campuran iaitu loghat kelate dan bahasa melayu dek kerano hok jung nulihnyo loni ialah kawe sore dan hok membaconyo pum takdop ore. ~kui33~ Dan seperti yang dijanjikan sebelum ini insyaallah kawe akan cuba memuatkan blog k.a.m.i~mace doh tukar jadi blog k.a.w.e~ ini dengan info2 yang lebih bermanfaat...

Kito jumpo di poz yang seterusnya yang insyaallah akan menjadikan diri kito sumo lebih baik dari semalam...waallahua'lam.

yang setia,
kawe hok duk cokoh2 sore,

Sunday, September 19, 2010

Sultan Kelantan Kiter O_O

Sunday, September 19, 2010 Posted by: Dandelion 0 comments

Bismillahirrahmanirrahim dan Assalamua'laikum sumer................
Ini dipetik daripada blog saudara Muhammad Hafizuddin Mohamed Noor...
Marilah kito rama2 pakat sokong dan sanjung sultan baru kito kerano beliau berjiwo rakyat dan menyanjungi ulamak tambahe teguh serta mendale ilmu agamonyer...

                                                            DAULAT TUANKU!!!

Apabila Sultan Memuliakan Golongan Ulama
By hafizfillah on 9/17/2010 05:55:00 PM
Filed Under:
Assalamualaikum & salam ceria...

Subhanallah, penghormatan kepada Ulama melebihi statusnya. Lihatlah sikap Sultan Kelantan ini selepas selesai Solat Jumaat dengan berjubah seperti biasa.

Photo 1: Tuanku Faris berada dihadapan sebelah kanan Tuan Guru Menteri Besar ketika para makmum mula bersalaman dengan Tuanku dan para pimpinan Kerajaan Negeri Kelantan sebaik selesai solat sunat selepas solat Jumaat...

Photo 2: Menyedari Tuan Guru Menteri Besar berada agak terkebelakang, dengan segera Tuanku Faris memanggil Tuan Guru Menteri Besar agar bersama dengan Baginda dihadapan agar mudah para makmum bersalaman dengan mereka... "Tok Guru mari dok sebeloh kito sini", kata Tuanku Faris kepada Tuan Guru Menteri Besar...

*Tuan Guru pada mulanya memberi laluan kepada Tuanku Faris kerana menghormati Baginda Sultan.

Photo 3: Tuanku Faris memberikan laluan kepada Tuan Guru Menteri Besar supaya berada bersama Baginda di hadapan...

Photo 4: "Sebeloh ni Tok Guru", kata Tuanku Faris kepada Tuan Guru Menteri Besar sambil Baginda Tuanku Faris dan yang lainnya mempersilakan Tuan Guru kehadapan...

Photo 5: Gabungan 3 posisi penting dalam pentadbiran Negeri Kelantan... Tuanku Sultan Kelantan Tengku Faris Petra, Imam Besar Masjid Muhammadi dan juga Tuan Guru Menteri Besar Kelantan...

Gabungan terbaik yang wajib dijadikan contoh di Negara Malaysia... Sultan yang berjiwa rakyat & mementingkan agama dalam urusan harian dan juga Ulama yang menjadikan Al-Qur'an dan Sunnah sebagai rujukan dalam pentadbiran Negeri dan kehidupan harian...

Sumber : Topeng Perak Unmasked

Daulat Tuanku : Pemasyhuran Perlantikan Yang Maha Mulia Tengku Muhammad Faris Petra Ibni Sultan Ismail Petra sebagai Sultan Kelantan
By hafizfillah on 9/13/2010 04:48:00 PM

Wednesday, September 15, 2010

SaLaM AiDiLFiTRi O_o

Wednesday, September 15, 2010 Posted by: Dandelion 0 comments

Bismillahirrahmanirrahim dan Assalamua'laikum serumo....
Ya, nampoknyo sudoh 6 hari dale bule Syawal berlalu tapi kito masih lagi dale suasano Hari Rayo Aidil fitri an3?
Jadi, kawe mewakili sahabat3 pena dale blog nie ingin mengucap keir salam Idulfitri buat serumo.
Maafkan kami andai terkasar bahasa dan kata sepanje kami mencoret entah papo dale blog nie dan timo kaseh kepado yang sudi menjenguk-jenguk blog nie.
Insyaallah, lpas2 nie blog nie akan di"update" slalu denge info2 yang menarik dan bermanfaat,amin...wallahua'lam dan wassalam. ^_^

Dapatkan Mesej Bergambar di Sini


yang e-claz,
kawe si setia,

Saturday, May 22, 2010

kaba la !

Saturday, May 22, 2010 Posted by: serpsedho 0 comments

soghe anok dibesarkan oleh mok pok dio.cukup lengkap segalo kasih saye , pitih , nok gapo oyak jah . membesar dale persekitaran hok molek . tapi,mano sselehnyo? mano salohnyo?


sumber

"Jika diunjurkan lagi, satu kes pendaftaran anak luar nikah berlaku dalam setiap 17 minit 17 saat!.."


Pecahan mengikut negeri:

  1. Selangor = 12,836 orang
  2. Perak = 9,788 orang
  3. Kuala Lumpur = 9,439 orang
  4. Johor = 8,920 orang
  5. Sabah = 8,435 orang
  6. Negeri Sembilan = 4,108 orang
  7. Pahang = 3,677 orang
  8. Kedah = 3,496 orang
  9. Pulau Pinang = 3,412 orang
  10. Melaka = 2,707 orang
  11. Kelantan = 1730 orang
  12. Perlis = 691 orang
  13. Sarawak = 617 orang
  14. Terengganu = 574 orang
  • JUMLAH = 70,430 orang.


sungguh tok patut.sapo sero nok banggo sleke :)

haish...sayo tok tau nok kato lagu mano doh.KALU NOK KIRO , kito di Kelantan ni ,

  • panggung woye tadop
  • kelab male tadop
  • tempat karoeke koho tadop
  • banyok la lagi hok duniawi tuh kito tadop...
  • doh la kerajaan ISLAM hok perintoh
sungguh malu sayo sero...

buleh dikatakan patut la di Selangor tuh banyok kes jadi mugho denung segalonyo ado.hu4

last skali,sayo nok pese ko blako + diri sayo sediri dari Cikgu Matematik sayo di tempat tusen :D

"blaja sungguh blako....mugho kito anok oghe Melayu...kito ore Kelantan...biasiswa kito kene berebut...bhaso Inggeris jago molek,,,horla mugho kito ni pekat do'oh nge budu"

tadop sapo doh buleh uboh puok-puok kito ni melainkan kito blako pakat ikhtiar .kito nok harap ko sapo?nuh,hok jung merempit siang male?tulung la!

dey huduh buke huduh soghe .sow Kelantan ni keno.buke untuk kito smato.tapi blako!



pelajar mulia negara maju.
sep laki tok digalokkan denga dess :)

baso dio doh la dale ngaji ni kito sero letih blako...tapi owks la sow napas dess :)

ingat sokmo hok kito ni slamo hidup tok kei ado rehat...seksok dale kubur baru buleh..tuh pung tok jamin..kalu di dunia ni  krijoe hidup wat MOKsiat...hidup dop ikhlas...dale kubur koho selok...segalo ular , segalo menatang hok kito tok penah imagine ado ,maghi nok kekoh kito ..kene katok ko malaikat- malaikat dale kubur...wat molek la di dunio ni,bia kito buleh rehat seksok.



semoga ALLAH sokmo jago kito :)
ameen3x~

 


2009 K.A.M.I. All rights reserved.
Powered by Beta Templates and Blogger.
Template and Icons by DryIcons.com